
Les propietats de l’oli d’oliva
L’oli d’oliva és possiblement l’aliment més característic de la dieta mediterrània i molt beneficiós per l’organisme. Hi ha nombrosos estudis científics fets que permeten afirmar que el millor oli per la salut és l’oli d’oliva.
La varietat d’oliva més plantada a la nostra comarca és l’arbequina, de sabor i gust més aviat suau.
TIPUS D’OLI D’OLIVA
Oli oliva verge
S’obté de l’extracció mecànica i és com un suc de fruites. Manté gairebé tota la riquesa nutritiva de les olives a partir de les quals s’obté. Conté quantitats importants de vit A i E i compostos fenòlics amb important acció antioxidant.
- Oli oliva verge extra: El grau d’acidesa no podrà superar a 1º. En el mercat generalment els trobem entre 0,3 i 0,8. De sabor i olor perfecte, és a dir amb cero defectes.
- Oli oliva verge: El grau d’acidesa el límit està a 2º, al mercat normalment no superen a 1º.
Oli oliva refinat
S’obté per l’extracció química i generalment s’afegeix una petita quantitat d’oli oliva verge per donar més sabor, ja que en el procés de refinatge es perden moltes característiques organolèptiques( aromes, sabor,…) i una part de les vitamines de l’oli oliva verge. D’acidesa no superior a 0,5º.
Oli d’oliva de pinyolada
S’obté mitjançant dissolvents, a partir de la pinyolada (residus de les olives desprès de l’extracció de l’oli). L’oli es sotmet a un procés de refinament i se li afegeix una petita quantitat d’oli oliva verge. El seu valor nutritiu i la qualitat gastronòmica són lleugerament inferiors als altres tipus d’olis esmentats.
L’acidesa no té res a veure amb el sabor, ni correspon a gustos més o menys intensos, és un paràmetre químic que determina la quantitat d’àcids grassos lliures expressats en àcid oleic. Està relacionat amb el procés d’elaboració.
COMPOSICIÓ NUTRICIONAL
Valor energètic
Tots els olis proporcionen el mateix valor energètic 1g són 9 Kcal, o sigui 1 cullerada sopera (10g) seran 90 kcal. En una dieta equilibrada es recomana entre de 3 a 6 cullerades soperes d’oli oliva al dia.
Per tant en una dieta on no es controli la quantitat d’oli, sobretot en amanides, pa amb tomàquet,..fa que es disparin les calories i pot ser motiu de sobrepès i obesitat, o per altre banda com que concentra moltes calories en un volum molt petit, facilita l’augment calòric en les dietes de nens o gent gran amb problemes d’apetència o problemes de pes, podem afegir l’oli en els purés, iogurts,…..
Greixos
Greixos insaturats. Ens aporta una part de monoinsaturats, 70-80% de la seva composició és àcid oleic, i una gran proporció de greixos poliinsaturats, principalment àcid linoleic, d’efectes positius per a la salut., aquests àcids grassos s’han d’aportar de la dieta, l’organisme no els pot fabricar.
Vitamines
Vit E (ANTIOXIDANT). És una font important de Vit E. Els olis de llavors degut al procés d’extracció han perdut part del contingut vitamínic.
Indicacions
- Té una acció protectora de mucosa gàstrica i duodenal.
- Evita el restrenyiment.
- Hidratant de mucoses.
- Efecte protector de la HTA (hipertensió).
- Millora l’absorció intestinal de diversos nutrients,…
- Protector cardiovascular.
- Fa molt més agradables les preparacions culinàries.
GASTRONOMIA
L’oli de oliva és l’oli que més es fa servir en la nostra gastronomia.
L’oli d’oliva verge extra es pot utilitzar tan per amanir com cuinar (s’aprofita molt més, ja que no s’oxida tan fàcilment).
Font: Diputació de Barcelona / Ajuntament de Vilafranca del Penedès